Építsd újra önmagad!

Nyomtatóbarát változat

Építsd újra önmagad!

Önmagukat győzik le

 

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják a látogatókat Mádon. A kyokushin karate és DORS funkcionális edzéseket Kalina György edző irányításával végzik itt rendszeresen a vállalkozó kedvű helybéliek, mintegy újraépítve ezzel egészségüket.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Kalina Györgyöt arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

- A fogadtatás nagyon jó volt, de mint minden sportnál, itt is volt eleinte némi lemorzsolódás. Nyilvánvaló, hogy egy-két hónap alatt nem lehet látványos eredményeket elérni. Oyama is megmondta azonban, hogy a győzelem első fázisa a pszichikai győzelem. A saját magunk felett aratott diadal a legnagyobb, mi pedig minden edzésen feszegetjük a határainkat, mintegy legyőzve önmagunkat.

- Sosem sportoltam előtte, de olyan hangulatuk, intenzitásuk van ezeknek az edzéseknek, hogy még azokat is „bekebelezik”, akik korábban nem érdeklődtek ez iránt. Így már én is minden alkalommal itt vagyok. Úgy gondolom, mindenkire pozitív hatásuk van az intenzív edzéseknek - mondta el Huller Gábor.

- Az állóképességünk sokat fejlődött, a harcművészetek kötelességtudatra nevelnek, ráadásul jó a közösség. Az edzőnk próbálja személyre szabottan összeállítani a gyakorlatokat, ez sokat segít - tette hozzá Ónodi József.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

Az EFOP-1.8.6-17-2017-00015 azonosító számú – „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén - Építsd újra önmagad” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A programról készült videó az alábbi linken tekinthető meg:  https://drive.google.com/open?id=1CeYRnhzR1dvB282ns8QPxBk9m_VRWgl2