Sürgető a dűlőúthálózatok fejlesztése a Tokaji borvidéken

Nyomtatóbarát változat

2016. június 16-án tartotta ülését a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács Tokajban. A Tanács tagjai kiemelten foglalkoztak a Tokaji Borvidék dűlőúthálózatainak fejlesztési lehetőségeivel.

Az elmúlt hónapban a Tanács munkaszervezte elkészítette a Tokaji Borvidék helyzetértékelését, melyet egy szakmai konferencia keretén belül mutattak be. Ennek eredményei, valamint a megalapozó kutatások, a települési identitásvizsgálat és a kapcsolódó egyeztetések alapján megfogalmazásra került a területfejlesztési koncepció jövőképe, átfogó céljai, valamint az azokat részletesebben kifejtő tematikus részcélok. A koncepció a Tanács által elfogadásra került, így megkezdődött annak társadalmasítása, partnerségi egyeztetési eljárásának elindítására, valamint a stratégia és operatív program megalkotásához szükséges szakmai, tematikus workshopok lebonyolítására. A koncepció elérhető a www.tbft.hu oldalon, a véleményeket a munkaszervezet kollégái várják.

A Tokaji Borvidék dűlőúthálózatainak fejlesztése kiemelt napirendi pontja volt az ülésnek. A borvidéki dűlőúthálózat állapota jellemzően leromlott, bizonyos területek csak nagy kerülőkkel közelíthetőek meg. A legsúlyosabb problémák a Tarcal–Tokaj Hegyközség működési területén jelentkeznek. A tokaji Kopasz-hegyen a meredek löszutak olyan mértékben megsüllyedtek, hogy hamarosan járhatatlanná válnak. Így az egyes szőlőterületek megközelíthetetlenek lesznek, melynek következménye, hogy e jelentős értékkel bíró dűlők művelése veszélybe kerül. A Tokaj Borvidék fejlesztése a névadó tokaji Kopasz-hegy teljes rekonstrukciója nélkül elképzelhetetlen. A turizmus számára is kiemelten fontos a dűlőúthálózat megfelelő állapota, hiszen a bakancsos, a kerékpáros és a lovas turizmus esetében is kimondottan vonzó terepet jelentenek Tokaj-Hegyalja kiváló természeti adottságú dűlői. A Tanács munkaszervezte a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanáccsal közreműködve feltérképezte a borvidéki dűlőúthálózat állapotát, és a legsürgősebb feladatokra vonatkozó igények összegyűjtése is megtörtént. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyeztetett részletes terv kidolgozása a Tanács munkaszervezetének a feladata. Közös cél, hogy a felújítások mihamarabb megindulhassanak.