Megtaláltuk Szent Orbánt

Nyomtatóbarát változat

Bihari Zoltán-Somogyi Krisztina

 

Igazán el sem veszett, de mégis elfelejtették a borászok, hogy valójában hol is van Szent Orbán ereklyéje. Utána jártunk és meglepődve azt találtuk, hogy hazánkba került. Európa szinte minden táján ismerik és tisztelik Szent Orbánt. Számos borvidéken, főként Franciaországban és Németországban a legfontosabb borvidéki szentkén tartják számon. Hazánkban is nagy tiszteletnek örvend, mint a szőlőt védő szent. Olyannyira, hogy a tiszteletére szentelt legnagyobb torony Kassán áll. De ki is volt Szent Orbán, vagy ahogy Tokaj-Hegyalján sokfelé nevezik: „Urbán”? 

 

I. Orbán pápa születésének ideje ismeretlen, 222.-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé, vagyis pápává (222-230). Ugyanebben az évben koronázták császárrá Alexander Severust, aki a kereszténységet nem üldözte, s bár törvényi helyzetük nem változott, de lényegében a keresztények ez időben teljes háborítatlanságot élveztek. Szent Orbán munkásságáról szinte semmit sem tudunk, nem ismerjük halálának körülményeit sem, de a békés korszakból következően valószínűleg természetes halállal hunyt el.

 

A középkori hagyomány szerint Ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel, vagy szőlőfürttel szokták ábrázolni. Részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak. Az Orbán napja (május 25.) körül hűvösre forduló idő az épp virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni. Az országban a szőlőhegyeken sok helyen találkozhatunkszobrával, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, borral vendégelték meg a gazdák a szobrot. Ha fagykáruk lett kikapott a szobor, megvesszőzték, sőt le is köpték. 
 
A népi mondások közt is megjelenik Orbán: 
 
„Ha Orbán nevet, a szőlő sír.”
„Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, 
édes, ha tiszta az idő.”
„Ha Orbán napja szép, akkor bő lesz az esztendő."
 
 
 
Szent Orbán ereklyéi a monoki római katolikus templom főoltára mellett
alusszák csipkerózsika álmukat
 
Próbáltuk megkeresni, hogy ennek a szentnek, aki a borvidékek állandó lakója, hol is lehetnek a földi maradványai. Nem kis meglepetésben volt részünk, mikor kiderült, hogy hazánkban található az ereklyeként őrzött csont és a koponya is. Más országokban ide már óriási idegenforgalom, vallásos turizmus irányulna, mifelénk azonban a borászok többsége sajnos nem tud róla. Mi is a története az ereklyének?
 
I. Orbán pápa földi maradványai több mint hat évszázadon át Rómában nyugodtak. Az Szent Orbán-ereklyét 849-től 1771-ig az elzászi szőlővidéken található Erstein városka kolostorának templomában őrizték. Ekkor terjedt el Orbán tisztelete az egész nyugati világban. 
 
Andrássy gróf 1771-ben Rómában járt. A tokaji aszúbort iszogatva került szóba, hogy e neves magyar borvidék nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlőt, és hogy a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Állítólag ekkor ajándékozta az egyházfő a magyar grófnak Szent Orbán teljes ereklyéjét. Elzászból átszállították Monokra, ahol Andrássy ekkor épült kápolnájában helyezték el. Az ajándékozási okirat névre szóló és hiteles. 
 
Itt található tehát a borvidékünkön Szent Orbán ereklyéje. Ma a monoki római katolikus templomban található, ahol oroszlánlábas ezüst ereklyetartóban őrzik. Nagy fájdalmunk azonban hogy a borvidék ezt nem fedezte fel. Ez lehetne akár egész hegyalja marketingjének a gerince. Lehetne búcsújáró hely, hatalmas vallási és akár szakmai turizmust lehetne köré építeni. Körmenetek és tényleges megemlékezések sejlenek fel szemeim előtt. Itt tehát a feladat, építsünk erre a kincsünkre!
 
 
Felhasznált irodalom:
De ki is az a Szent Orbán?
Templomunk története
I. Orbán pápa
Bihari Z.-Somogyi K. (2012):
Megtaláltuk Szent Orbánt, SZŐLŐ-LEVÉL, 2/6: 11-12