Mád és környéke

Druckversion

Jó éjszakát!

 

Részletes program és folyton bővülő tartalom a facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/joejszakat

A település földrajza

A település földrajzi fekvése

"Magyar város Zemplén vármegyében, Hegyalján, hegyek közt. Utolsó posta Tállyához 1 órányira. Határa 7645 hold, melyből erdő 3500 hold, legelő 500 hold, szántóföld 2500 hold, szőlőhegy 1145 hold, kaszáló nincs."
Ezt a rövid jellemzést találhatjuk Mádról Fényes Elek gyűjtésében, a Magyarország Geographiai szótára 1851-es kiadásában.

Mád Tokaj-hegyalja ősi, szőlőtermelő települése. Magyarország észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zemplén hegység és a Szerencsi dombság között terül el. Területe: 31,86 km2. A község fekvése rendkívül kedvező, hiszen bővizű patakokkal szabdalt völgykatlanban helyezkedik el, hegyek, dombok övezik, egyedül déli oldala nyitott. A községet közvetlenül övező domboldalakon folyik az évszázadok óta ismert és elismert szőlőtermesztés. Ezek a szőlősorok nagyrészt 15-50% lejtésszögű, tehát erősen lejtős domboldalakon, míg a szőlőterületek kisebb része enyhe lejtésszögű területen található.
 
Éghajlati sajátosságok

Népszokások, hagyományok

Természetesen, mint minden generáció, vagy közösség esetében, a mádiaknak is kialakult szokásai, hagyományai voltak. 1925-37 között Gyöngyösi Gáspár tanított Mádon. Ö készített feljegyzéseket ezekről a szokásokról.

Mád lakossága mindig magyar volt. Hol történelmi csapásoktól megfogyatkozva, esetenként békében, sokan együtt élve, de mindig magyarok voltak, amit ők büszkén vallottak is. Előfordult hogy több szláv, illetve tót nemzetiségű család költözött a községbe, de a Szláv utca, Tót utca neve hamar feledésbe merült. A hajdani Rác utca mai napig a Rákóczi út nevet viseli. A mádi nép az idegenekkel szemben igen zárkózott és bizalmatlan volt, de ha megbarátkoztak valakivel, szívesen bizalmukba fogadták.

A község két végét "alvég"-nek és "felvég"-nek nevezték. Ezek az elnevezések még ma is élnek. Az utcaképet 70-80 évvel ezelőtt is sok olyan házacska díszítette; amely az 1760-1880-ig terjedő időszak építészeti stílusát képviselte. Ezek a magyaros, tornácos házak kőből épültek. Többnyire a mádi Ősz-hegyi- illetve a subái bányából származtak a könnyen faragható terméskövek.

Civil szervezetek

Mádi Gyermekekért Alapítvány
Székhely: Mád, Rákóczi u. 69.
Adószáma: 18416486-1-05

Mádi Tűzoltó és Polgárőr Egyesület
Székhely: Mád, Rákóczi u. 50.

Mádi Football Club
Székhely: Mád, Rákóczi u. 19.

Mádi Keresztény Családsegítő Alapítvány
Székhely: 0205 hrsz.
Adószáma: 18433027-1-05

Sportélet

Mádi Football Klub
Sportpálya, szabadidőközpont
Cím: Mád, Rákóczi út 19.
Telefon: 47/348-309
Nyitva tartás: állandó
Fax:47/348-007
Kapcsolattartó: Toplenszki László

Bor-tó
Pihenő- és horgászhely
A Mád-Mezőzombor-Bodrogkeresztúr által bezárt háromszögben található az üdülőteleppé alakított Bor-tó. A Harcsakút-forrás vizéből felduzzasztott halastó a horgászoknak szolgál pihenőhelyül.
Cím: Mád, külterület
Telefon: 47/348-003
Kapcsolattartó: Polgármesteri hivatal

Mádról

“Szebbnél-szebb tájakon járok, barátom, ma a Hegyalján jöttem keresztül. Szerencsnél legszebb a kilátás. Délre hosszú, hosszú rónaság le egészen a Tiszáig, keletre az egykori tűzokádó, a tokaji hegy, mely magában áll, mint a hadsereg előtt a vezér. Ott áll magas fejével, kék köpönyegben, komoly méltósággal, tövében Tarczal városa. Éjszakra a többi hegyaljai hegyek hosszú sorban, alattok Tálya és Mád. E városokban laknak, e hegyeken, az öröm istenei, innen küldik szét a világba apostolaikat, a palackba zárt aranyszinű lángokat, hogy prédikálják a népeknek, miszerint-e föld nem a siralom völgye, mint a vallás tartja.”

Petőfi Sándor