Első Mádi Borház

Druckversion
3909 Mád, Hunyadi utca 2.

Elérhetőségek:

Cím: 3909 Mád, Hunyadi utca 2.

Telefon: +36-47/348-007

http://www.facebook.com/elsomadiborhaz

http://www.facebook.com/madabouttokaj

Email: http://elso.madi.borhaz@gusteaumuhely.com

 

 

Az elsőre mindig emlékezni fogsz! –mondogatta nagyapám, miközben sokatmondóan rámnézett. Mindig amikor megérkezem Mádra nagyapám és sokat látott tekintete jut eszembe. A Borház épülete éppen így tekint rám elsőként a Mád tábla után, ahogy beérkezünk a településre. Nagyapámnak persze igaza volt. Az elsők mindig is elsők maradnak, élénken élnek az emlékezetben.

 

Az Első Mádi Borház 2011. szeptembere óta a község és Tokaj-hegyalja központjának a „kapuja”. Visszafogott, a környezetbe simuló épület, ahova betérve az elegancia és a minőség fogad minket. Itt végigkóstolhatjuk Mád borbüszkeségeit, Tokaj-hegyalja válogatott borait. Ahogy belépünk rögtön  odavonzza a szemünket a falra felfüggesztett palackok sora. A Mádi Kör tagjainak borkülönlegességeit további három kiváló borász munkájának gyümölcse egészíti ki. Emellé kóstolgathatunk itt sonka és sajt különlegességeket, kedvünkre alakíthatjuk ciabattánkat, szendvicseinket.

A hely elsősége abban is megmutatkozik, hogy úttörőként igyekszik összefogni és méltó környezetben bemutatni a mádi borászok munkájának lényegét. A palackokkal „színezett” falon megtaláljuk a 13 mádi körtag és további három (Balassa, Pelle, Kardos) borász alkotását.

Közel érezhetjük magunkat a természethez. A falat derékmagasságig helyi kövek szegélyezik, az asztalkában üveglap alatt csodálhatjuk a híres vulkáni kőzeteket, amitől oly különleges nedűk születnek. Tokaj-hegyalja borainak 20%-át Mád körüli szőlők adják. A talaj különlegessége nyomot hagy a borokon is. Egy rétegben sokfajta kőzet lapul, a szőlő szerteágazó gyökere pedig mindenhonnan mást szív magába az egyedi zeolitos talajból. A palackok és a kövek közt rengeteg bor szakkönyvvel találkozhatunk, köztük a szembetűnő borsznobok szótárával. De mindez egy cseppet sem feszélyezi az idelátogatót. Az első percben biztosított a nyitottság, az őszinteség. Ahogy a helyiek fogalmaznak, a borkóstolás szubjektív. A borkészítés és fogyasztás örömét és csodáját közvetítik. Nem szakértelmet várnak a kóstolótól, hanem az egyszerű, vegytiszta érzelmeket, melyet kiváltanak boraik. A szőlőnek itt lelke van, s úgy is kezelik. Tisztelettel beszélnek róla, akarata szerint idomulnak hozzá. Minden bornak múltja, külön „élete”, története van.

A borház személyzete közvetlen hangvételével azonnal magával ragadja az odalátogatót. Szakértelmével pedig bevezet minket a mádi borok világába. A ház mögött működő üzemnek köszönhetően szüretidőben magunk is bepillantást nyerhetünk a szőlő kezdeti utazásába, megfigyelhetjük, hogy jön lendületbe a szőlőlé. A borház információs pontként is szolgál. Gyűjtőhely, mely széleskörű tájékoztatást nyújt a borokról, termelőkről, Mádról és a környékről.

 

 

A Mádi Kör tagjai:

ÁRVAY CSALÁDI PINCÉSZET       

BARTA PINCE

BUDAHÁZY PINCÉSZET

DEMETERVIN

LENKEY PINCÉSZET

MÁD HILL

ROYAL TOKAJI BORÁSZETI ZRT.

SZENT TAMÁS SZŐLŐBIRTOK

OROSZ GÁBOR PINCÉSZET

SZEPSY PINCÉSZET

TOKAJI CLASSIC BORÁSZATI KFT.

ÚRI BOROK PINCÉSZETE