Nyitott pincék

Druckversion

 

 

Barta Pince

 

Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király dűlő. Nemcsak kivételes fekvésével, de fokozatosan, őseink által kőről-kőre kirakott jellegzetes teraszaival is kitűnik a vidékből. A területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, habár a köves talaj a meredek lejtéssel együtt nagyon nehezen művelhető, és bár az itt termő szőlő kivételes minőségű, a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégíti ki, ezért a második világháború után elhagyták. A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban, ekkor kezdődött az újratelepítése. Így ma érdekes kontrasztnak lehetnek szemtanúi az ide látogatók: a több száz éves kő teraszok között fiatal szőlőtőkék sorakoznak, amelyek önkéntelenül is az újjászületésről és a jobb időkben való bizakodásról...

Bodnár Pincészet

Tisztességesen dolgozó, barátságos kis családi pincészet. Tulajdonosai családi hagyományt folytatva, teljes egészében saját erőből építik birtokocskájukat. Munkájukban a kézműves borkészítési technológiát követik, csak saját termésű szőlőt dolgoznak fel. Boraikat kizárólag palackozott formában értékesítik. A családi pincészet a település egyik legöregebb pincéjében található, ahol a borkóstolás keretében megismerhetik a vendégek a történelmi borvidék múltját, tájjellegű borait, Zemplén hagyományait. Igény esetén borkorcsolyával, hidegtállal, ételkülönlegességekkel szolgálnak, valamint válogatott minőségű palackozott bor vásárlására is van lehetőség. 

Budaházy Pincészet

A Budaházy család az első szőlőterületet 2000-ben vásárolta a Kishegy dűlőben. Jelenleg összesen 1,6 hektár a birtoknagyság. A legértékesebb birtokrész a 2008-ban vásárolt 0,6 hektáros szőlő a Szent Tamás dűlő legjobbnak tartott Makovicza részén. Különlegesség még a Szent Tamás Fürdő részén elhelyezkedő hagyományos művelésű, 60 éves öreg tőkékből álló terület, és a szintén a Fürdő részen található kabar szőlő. Az eddig készült borok közül a legjobban sikerültek a 2009-es évjáratú száraz, hordós érlelésű furmint a Szent Tamás Makoviczáról, amiből 1100 palack készült, a 2008-as évjáratú édes szamorodni, amiből 500 palack, valamint a 2009-es reduktív technológiával készült félszáraz kabar, amiből 900 palack került letöltésre.

Demetervin

Demeter Ervin és Endre családi pincészete a világon egyedülálló mádi karakter bemutatását tartja feladatának, igyekszik megőrizni a helyi értékeket és megtalálni az egyensúlyt a Természettel.Céljuk a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a rajta alkotó ember - azaz a terroir - pontos kifejezése a borban. Ezért az egyensúlyos, boldog szőlőt tartják a legfontosabbnak a 10 hektáros területükön, amelynek 40 százaléka hagyományos bakművelésű. Boraikat természetes és hagyományos módszerekkel, kompromisszumok nélkül, a tökéletességre törekedve készítik. 

Ferdinánd Pincészet

A Ferdinánd Pincészet 2007 nyarán indult útjára. A vállalkozás a már meglévő kis családi gazdaságot fejlesztette tovább. A szőlőtermesztés és a borászat terén nagy tapasztalattal rendelkeznek. A pincészet kezelésében 2 hektár szőlő van, ezek a Szent Tamás, a Padi-hegy és a Gyötrik dűlőkben találhatóak. Furmint és Hárslevelű fajtákkal dolgoznak, és dűlőszelektáltan szüretelik azokat. A pincészet célja, hogy a dűlők egyediségét hangsúlyosabbá tegye a borokban. Ezért terméskorlátozást és precíz borászati eljárásokat alkalmaznak. A borok zöme fahordós erjesztést és érlelést kap.

Holdvölgy

A Holdvölgy 25 hektáron gazdálkodik. Birtokuk Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő, 19 parcellájában terül el. Az érlelő pince összesen 1,8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, melynek egyes részeit már a XIV. században elkezdték építeni. Ezek, illetve a legmodernebb technológiai- és szakmai feltételek együtt biztosítják a hátteret és a lehetőséget a Holdvölgy céljainak eléréséhez.

Lenkey Pincészet

A szőlőbirtokot és borospincét Lenkey Géza álmodta meg. Az álmot tett követte. 1999-ben 10 hektáron, 7 dűlőben, 14 parcellán kezdtek el szőlőt művelni, a szőlőből bort készíteni. A kezdeti útkeresés után 2001 telén találkozót kértek Szepsy Istvántól. Ez volt az első beszélgetésük. 2002 tavaszán már rövid csapra metszettek, hajtást és fürtöt válogattak, a szüretet dűlő- és fajtaszelektáltan végezték. A fiú, ifj. Lenkey Géza érezte és érzi azóta is, hogy ez az ő utuk és az is marad.

Mád Hill Szőlőbirtok és Pincészet

A közel 3,5 hektáros birtokon gazdálkodó Mádhill Szőlőbirtok és Pincészetet 2001-ben alapította Szarka László. A kis családi pincészet minőségi borok előállítását tűzte ki célul, amelyet gondos odafigyeléssel és válogatott alapanyagokból igyekszik megvalósítani. Céljuk a mádi dűlők különleges adottságainak megismertetése dűlőszelektált boraikon keresztül. Ennek érdekében szigorú terméskorlátozást végeznek és egész évben odafigyeléssel gondozzák szőlőiket. A katolikus templom tőszomszédságában található pince 100 méter hosszan húzódik Mád alatt. A hangulatosan berendezett pince két helyisége lehetőséget ad társaságok fogadására, ahol a borkóstolás élménye tájjellegű ételek fogyasztásával egészül ki.

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

A Szent Tamás Pincészet 2009 óta működik Mádon. A szőlőterületek nagy része itt található, de van még Tarcalon és Rátkán is egy-egy parcella. Tíz dűlőben dolgoznak, főként Furmint és Hárslevelű fajtával. Az eddig elkészült borok döntő többsége száraz, dűlőszelektált bor. Szeretnének szerepet vállalni a tokaji palackos erjesztésű pezsgő hagyományának megteremtésében, az eredetvédelem, valamint az őstermelő integráció szervezésében.

Szepsy Pincészet

A család az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Céljuk a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése a dűlőkben  kompromisszumok nélkül. Ezért is választották a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket idős szőlőtőkékkel – az átlag életkor 40 év feletti. Szelektálják a kis, laza fürtű Furmintot főleg a mádi területeken, ugyanakkor a termőhely megismerésének vágya további területek fölfedezésére is ösztönzi őket Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mezőzombor, Rátka és Tállya községekben is.

Takács Pincészet

A pincészet igazi családi vállalkozás. Szőlőterületeik kiváló adottságú dűlőkben terülnek el.  Boraikat furmint, hárslevelű és sárgamuskotály szőlőfajtákból készítik, amely nedűket 100 hl befogadóképességű, több mint 300 éves pincében, hagyományosan tölgyfahordóban érlelik. A pince vendégfogadásra is alkalmas, maximum 50 főt tudnak vendégül látni. 

Tokaj Classic Borászati Kft.

Régi álma volt három klasszikus zenésznek, hogy részt vegyenek a nagy hagyományokra visszatekintő tokaji borászat újjászületésében. Terveik, elképzeléseik nyomán a „partitúra” 1994-ben „Tokaj Classic Borászati Kft.” névvel készültek el. A pincészet intuícióival és intenzív munkával a magyar borászat eddig páratlan sikersorozatát érte el: a mértékadó angliai International Wine&Spirit Competition hat egymást követő aranyéremmel jutalmazta aszúborait, amelyek azóta már számos világhírű étterem borlapján is szerepelnek. A zenészek álma megvalósult, de „szimfóniájuknak” még korán sincs vége.

Úri Borok Pincészete

Az Úri Borok Pincészete egy családi vállalkozás. A pincészet 1993-ban alakult, jelenleg 13 hektáron gazdálkodnak. Célkitűzésük a kimagasló minőségű tokaji borok, ezen belül a magas puttonyszámú aszúk, aszúesszenciák, esszenciák készítése. Szőlőtermesztésüket jellemzi a kis tőketerelés, gondos zöldmunka és a válogatott szüret. Pincészetüknek egy régi történelmi pince ad otthont, amely egykor a báró Orczy család tulajdonában állt. A 400 méter hosszú, többszintes pincelabirintus ideális klímájával segíti a borok hordós és palackos érlelését.