- Mád és környéke
- Önkormányzat
- Tájoló
- Galéria
- Kirándulás
- Közérdekű
- Pályázatok
- Választási információk
Komposztálás,
avagy hogyan lesz a zöldből újra zöld
A komposztálás a hulladék- megelőzés egyik praktikája. Szükség van hozzá szerves anyagokra, illetve kerti szerszámokra.
Komposztálni lehet:
- konyhai hulladékot: gyümölcs, zöldség, krumpli, kávézacc, vágott virág stb.
- kerti hulladékot: gallyak, lombok, kerti gaz, elnyílt virágok stb.
Nem lehet komposztálni:
- főtt ételmaradék, hamu, üveg, fém, műanyag, színes újság, pelenka, porzsák tartalma, vegyszerek, fáradt olaj, gyertya maradék stb.
A komposztálás előnyös tulajdonságai:
- hatására csökken a fák, növények vízigénye
- csökkentjük a felhalmozódott hulladék mennyiségét
- javítja a talaj szerkezetét
- jó vízmegkötő képességgel rendelkezik
- biztosítja a növények tápanyag igényét
- megkötheti a talajban lévő méreganyagokat
Hogyan komposztáljunk?
1. feladat: a komposztálóba kerülő anyagokat minél kisebb darabokra aprítsuk össze
2. feladat:
- a komposztáló aljára durva anyagot teszünk pl. faapríték
- erre kész komposztot teszünk, ha van
- erre rétegezzünk szerves hulladékot
3. feladat: az 5. illetve 6. hétnél keverjük össze a komposzthalmunkat. Ezt 3-4 havonta is megismételhetjük.
A rétegek közé tehetünk adalékanyagokat pl. földet, mely javítja a komposzt minőségét. A komposztnál ügyelnünk kell a nedvesség tartalomra, amelynek állaga a nedves szivacsra hasonlít, illetve a levegős tároló hely kialakítására. A friss komposzt (4-6 hónapos) használható bogyósok, fák, cserjék betakarására. Kiváló talajjavító tulajdonságokkal rendelkezik. Cserepes- és balkonnövények alapanyaga.