"UTAZÁS A ZSIDÓ ÖRÖKSÉGBE ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON"

Nyomtatóbarát változat

Több települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató Észak-magyarországi zarándokutat valósított meg EU-s pályázati forrásból az EMIH, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

Az "UTAZÁS A ZSIDÓ ÖRÖKSÉGBE ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON" elnevezésű projekt a zsidó vallási és kulturális örökség mentén az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0031) keretében valósul meg 2014. augusztus 13. és 2015. november 30. között, mintegy 459.647.565-Ft összegű Európai Uniós támogatásból.

A program keretében Mádon és Olaszliszkán történt turisztikai és kulturális fejlesztés, valamint több zsidó kulturális hagyatékkal rendelkező hegyaljai települést csatoltak a túraútvonalba.

A kulturális értékteremtési és ismeretterjesztési céllal megvalósuló projekt elsősorban a Bodrogkeresztúr – Mád – Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó kulturális örökségi helyszíneket és emlékhelyeket – zsinagógák, rabbiházak, temetők csodarabbik sírjaival – mutatja majd be korszerű, XXI. századi kommunikációs eszközökkel és informatív tartalommal.

A helyszínek egyaránt nyitva állnak mind a vallásos, illetve kegyeleti céllal idelátogatók, mind a kulturálisan nyitott, érdeklődő magánszemélyek, valamint iskolai és turistacsoportok számára is.

A zarándokút számos előnnyel bír a régió számára, mivel a projekt következtében igazi XXI. századi kulturális attrakcióval gazdagodott az észak-magyarországi régió, amely egyértelműen növeli a térség kulturális vonzerejét.  A projekt új munkahelyeket is teremt, a megnövekedő vendégforgalomnak köszönhetően pedig várhatóan emelkedik majd a projekthez kapcsolódó térségi szolgáltatók turizmusból származó bevétele is.

 

Bővebb információ:

Frank Mariann

projektvezető

email: frank.mariann@gmail.com

telefon: +3630 944 2723