Polgármesteri köszöntő

Nyomtatóbarát változat

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket honlapunkon, mint Mád település vendégeit, Mád önkormányzata és vendégszerető lakossága nevében.

Köszönjük, hogy érdeklődésével megtisztelte településünket. Remélem, hogy olyan információkat talál, melyek kíváncsivá teszik, hogy meglátogassa településünket. Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva információt kap a páratlan Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék egyik legismertebb, legrégibb meghatározó településéről.

Ez a borvidék ma már a világörökségi listán szerepel - méltán -ahol Mád a világörökségi magtelepülések egyike. Mád település értékét, szépségét nem csak a "királyok borának" köszönheti, hanem a kivételes termőterület és mikroklíma, a geológiai kincstár, a pincék világa és az évszázadok máig élő borászati mesterfogásai, s nem utolsósorban Tokaj-hegyalja hajdani mezővárosának Európa-szerte érdeklődésre számot tartó építészeti értékeinek.

A Mád felé közeledő utazót egyre jobban eltölti az az érzés, hogy nem mindennapi élményben lesz része, amikor az északról hegyekkel, keletről - nyugatról dombokkal övezett, védett kis völgykatlanban elhelyezkedő településen időzik.

Először a táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, a település felfedezésre váró lelke, a bor varázsától ihletett emberi világ. Mád minden korban a világhírű borvidék része, a szőlészet-borászat és borkereskedelem egyik központja volt. Gazdag történelme, máig megőrzött felvidéki jellegű településszerkezete, kúria jellegű  házainak polgári életvitelről árulkodó építészeti jellegzetességei, a hitélet templomai, a műemlékei és a természet szépsége bőségesen kínál látni és elgondolkodni valót. És akkor még nem beszéltünk az étkekről, a borospincék szívet és elmét nyitogató, barátságokat szövögető földalatti világáról.

Érdemes elidőzni Mádon, amely egyszerre kistelepülési hangulatú, ugyanakkor városias építészeti értékeket ötvöző település.
Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Fogadják bemutatkozó oldalainkat olyan szeretettel, mint ahogy mi mádiak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.
 
Baráti üdvözlettel: Tatárka József
polgármester