Komposztálás

Nyomtatóbarát változat

Komposztálás,

avagy hogyan lesz a zöldből újra zöld

 

 

A komposztálás a hulladék- megelőzés egyik praktikája. Szükség van hozzá szerves anyagokra, illetve kerti szerszámokra.

 

 

Komposztálni lehet:

-     konyhai hulladékot: gyümölcs, zöldség, krumpli, kávézacc, vágott virág stb.

-     kerti hulladékot: gallyak, lombok, kerti gaz, elnyílt virágok stb.

Nem lehet komposztálni:

-     főtt ételmaradék, hamu, üveg, fém, műanyag, színes újság, pelenka, porzsák tartalma, vegyszerek, fáradt olaj, gyertya maradék stb.

A komposztálás előnyös tulajdonságai:

-     hatására csökken a fák, növények vízigénye

-     csökkentjük a felhalmozódott hulladék mennyiségét

-     javítja a talaj szerkezetét

-     jó vízmegkötő képességgel rendelkezik

-     biztosítja a növények tápanyag igényét

-     megkötheti a talajban lévő méreganyagokat

 

 

 

Hogyan komposztáljunk?

1.           feladat: a komposztálóba kerülő anyagokat minél kisebb darabokra aprítsuk össze

2.         feladat:

-     a komposztáló aljára durva anyagot teszünk pl. faapríték

-     erre kész komposztot teszünk, ha van

-     erre rétegezzünk szerves hulladékot

3.         feladat: az 5. illetve 6. hétnél keverjük össze a komposzthalmunkat. Ezt 3-4 havonta is megismételhetjük.

A rétegek közé tehetünk adalékanyagokat pl. földet, mely javítja a komposzt minőségét. A komposztnál ügyelnünk kell a nedvesség tartalomra, amelynek állaga a nedves szivacsra hasonlít, illetve a levegős tároló hely kialakítására. A friss komposzt (4-6 hónapos) használható bogyósok, fák, cserjék betakarására. Kiváló talajjavító tulajdonságokkal rendelkezik. Cserepes- és balkonnövények alapanyaga.