Római katolikus egyház

Printer-friendly version

A mai római katolikus templom kezdetben magányos őrtorony volt, később kisebb méretű templom csatlakozott hozzá. Mai templomunk 1653-ban készülhetett el. A templom felszentelésének évére a bejárat feletti kőtáblába vésett 1653-as évszám enged következtetni. A templomot a Szentháromság tiszteletére szentelték fel.

A mai templom építéséről semmilyen feljegyzés nem maradt ránk, így valószínűsíthető, hogy az őrtorony és a régi kisebb méretű templom átépítésével alakították ki mai formáját. Az átalakítási munkálatokat Czirner József lőcsei építőmester végezte. Dévald Kornél művészettörténész szerint: " A szentély és a hajója gótikus Árpád-kori templom maradványa" 1606-ban harangkészítésről tettek feljegyzést. 1662-ben két harang volt a toronyban. A harangozásért fizettek. Ezen az összegen a harangozó és az órás osztozott. Ekkor tehát már toronyóra is volt. A XIX. század közepén a vihar többször is megcsonkította a templom tornyát.

1837 és 1856 között háromszor kényszerültek visszaállítani, így a torony 6-8 méterrel alacsonyabb lett. 1890-ben tűzvész pusztított a község ezen vidékén. Ekkor a templom tetőszerkezete leégett, az egyik harang megrepedt. Az újjáépítés során a tetőt tűzálló fedőanyaggal borították. A század végén három harang hívta imádkozni a község népét.

1914-ben az I. világháború alatt a középső harangot elvitték, 1923-ban közadományokból készítették el helyére az új harangot. Ekkor tehát ismét három harang volt a mádi római katolikus templomban. 1937-ben a nagyobbik harang megrepedt, de egy évre rá újraöntötték.

A II. világháború azonban ismét a középső harangot követelte. Beolvasztása után fegyvereket készítettek belőle. Ezután évtizedekig csak a két harang szólt. A hiányzó középső harangot 1998-ban településünk szülötte, dr. Vaszily Anna és férje, Novák Béla adományából Galambosi Miklós öntötte Őrbottyánban. A bronzharang 117 kg súlyú. 1968-ban a templom külső felújításra szorult. A renoválás alkalmával a sekrestye alatt egy kriptára bukkantak. Ezt a kriptát valószínűleg még a templom felépítése előtt készítették.

1990-ben belső felújításra került sor. A padlót gránitlapokkal burkolták, és fűtést készítettek.

2000-ben a templom tetőszerkezetét, tornyát felújították. A torony rézlemez borítást kapott.

 

 

 

Elérhetőségek:

Ft. Szűcs Zoltán plébános atya

Telefon: +36-30/39-54-321; +36-20/951-51-49

maadplebania@gmail.com

Gulyás Andorné, harangozó

Telefon: +36-30/45-58-435